Reboarding af medarbejderen - det handler om at komme trygt tilbage på arbejdspladsen
Reboarding af den sygemeldte medarbejder, der er blevet udsat for vold eller trusler, kan være en svær nød at knække. Løsningen er, at vedkommende skal føle sig sikker – men vejen dertil er ofte meget individuel. Men uanset hvad, så kræver det oplevelsen af en ledelse, der tager traumet for deres sygemelding seriøst, tager hånd om situationen og støtter op om genindtrædelsen i stillingen.
Føler dine medarbejdere sig trygge ved genansættelse ovenpå deres sygemelding?
Når dine medarbejdere arbejder i sociale miljøer, hvor usikkerhed, vold og trusler er en del af hverdagen, opstår der desværre situationer, der kan resultere i traume og sygemelding hos medarbejderen, som kan vare helt op til et år. Det er en sygemelding, som både koster jeres organisation sygepenge og som samtidig kalder på udgifter til en vikar på området. I sådanne situationer er det vigtigt, at I som organisation har en strategi for ikke bare selve perioden for sygemeldingen, men også forløbet under reboarding af medarbejderen, når vedkommende kommer tilbage på arbejdspladsen. For langt de fleste er ikke klar til at træde ind på en arbejdsplads og møde deres overgrebsmand/-kvinde igen, hvis de ikke har fået følelsen af sikkerhed tilbage. Derfor tager vores arbejde både udgangspunkt i den psykologiske og fysiologiske tryghed, når vi arbejder med reboarding af medarbejderen.
Skal vi tage en snak om, hvordan vi kan sikre en succesfuld genansættelse af voldsramte medarbejdere? Skriv til os her
Sådan reboarder vi din medarbejder
80 % af alle sygemeldinger som følge af vold eller trusler handler først og fremmest om kravsituationer, der udvikler sig uhensigtsmæssigt. Kravsituationer, som jeres medarbejder desværre sjældent får redskaber til at kunne forebygge og håndtere, skulle situationen opstå i arbejdet igen efter genindtrædelse på arbejdspladsen.
Hos Center for Konfliktforebyggelse arbejder vi ud fra overbevisningen om, at det skal føles trygt at gå på arbejde hver eneste dag. Arbejder du i et miljø, der byder op til konflikt, skal du have værktøjskassen, der garanterer, at du føler dig udrustet til at kunne håndtere dit job og komme sikkert hjem igen bagefter – både fysisk og psykisk.
I forløbet fokuserer vi på organisationen, medarbejderens følte oplevelse og fremtidig procedure for forebyggelse. Det vil sige, at vi på et organisatorisk plan hjælper jer med at mobilisere virksomheden, så lignende oplevelser ikke opstår for andre medarbejdere. Sammen med en psykolog og en konsulent med sikkerhedsbaggrund sørger vi samtidig for at tage hånd om, hvordan medarbejderen skal bearbejde oplevelsen psykisk. Helt lavpraktisk skaber vi en procedure for forebyggelse og om nødvendigt nedtrapning af lignede situationer. Skal medarbejderen se sin overgrebsmand igen, følger vores sikkerhedskonsulent med ud som bostøtte og sikrer, at mødet er en succes, og at medarbejderen føler sig tryg hele vejen gennem mødet.