Medarbejdere

Konfliktforebyggelse og konflikthåndtering for frontlinjemedarbejdere

Nye tider kræver nye redskaber: Færre konflikter og et stærkere arbejdsmiljø

Der er sket en markant ændring i befolkningens holdning til regler og autoriteter. Hvor befolkningens holdninger tidligere var præget af respekt, er billedet i dag domineret af skepsis og modstand. Over 80 % af befolkningen betegnes nu som ’antiautoritære’, hvilket betyder, at regler og rammer skal opleves som meningsfulde og relevante for, at borgeren vil efterleve dem. Konfliktniveauet forventes derfor generelt at sige, medmindre der tages højde for netop denne udvikling – og autoritets-/myndighedspersoner tilpasser deres måde at tilgå borgerne.

Helt konkret stilles der krav til, at de ansatte skal være i direkte kontakt med borgerne – dette gælder særligt, i situationer, hvor de ansatte har til opgave at sikre at regler og rammer overholdes, eller hvor den ansatte, som led i opgavevaretagelsen, kommer på tværs af borgerens behov. De ansatte skal klædes på, til at kunne forstå borgernes nye antiautoritære tilgang, for at kunne anvende virksomme og effektive metoder og redskaber.

Den hierarkisk orienterede borgertype, som accepterer autoritet, er stadig til stede, men fåtallig – især i større byer, hvor ’antiautoritære’ tænkning er særligt udbredt. I kombination med en generelt større konfliktparathed blandt den brede borgergruppe betyder det, at antallet af trusler, konfliktsituationer og klagesager øges år for år.

Frontlinjemedarbejderens rolle, som for mange indebærer at skulle håndhæve regler og navigere blandt borgere, er således blevet svær og slidsom i længden.

Det er afgørende at sikre en god og professionel service overfor borgerne, samtidigt med at beskytte medarbejderne mod et unødvendigt psykisk belastende arbejdsmiljø, forråelse og nedslidning. Dette kræver ikke blot redskaber til at forebygge og håndtere konkrete konfliktsituationer, men også redskaber, der hjælper den enkelte medarbejder med at regulere sig selv. Det kræver et dedikeret fokus, på at udvikle den rette tilgang og rolleforståelse’, deeskalerende nonverbal signalgivning samt effektiv evidensbaseret verbal samtalehåndtering.

Evidensbasseret kommunikation

Det er essentielt, at redskaber, metoder og viden bygger på evidens. Dette gælder bl.a. i forhold til hvordan hjernen og nervesystemet fungerer og påvirker før og under en konfliktsituation. På den måde kan medarbejderen få virksomme redskaber, tips og tricks til både at håndtere sig selv og være den mest professionelle version af sig selv i situationen samt til at påvirke og håndtere borgeren konstruktivt og deeskalerende.

Det evidensbaserede konfliktfaglige sprog, der anvendes i dette kursus, tager bl.a. udgangspunkt i ”grønne og røde hjerneknapper” – dels for at forstå hvad de uhensigtsmæssige reaktioner kan skyldes og dels for at forstå, hvordan man korrekt håndterer borgeren, nemlig ved at trykke intentionelt på ”de grønne hjerneknapper”.

Analogien om de røde og grønne hjerneknapper, kombineret med de to borgertyper (den hierarkisk orienterede og den antiautoritære) skaber et simpelt, men solidt og præcist fælles sprog, som er nemt at huske og konkret at anvende.

Dette fælles etablerede sprog bruges til kollegial kommunikation og adfærd, og skaber bedre vilkår feedback og konstruktiv løsning af kollegiale udfordringer og konflikter.

En simpel og tydelig procedure for konfliktforebyggelse og håndtering

Kommunikation og adfærd i konfliktfyldte situationer bør ikke være præget af automatiserede mønstre eller autopilot, men kræver i stedet effektive redskaber og procedurer. Derfor er det essentielt, at medarbejderen har en simpel og tydelig procedure, der er let at huske og nem at genopfriske.

Den generelle procedure er opdelt i tre faser: 1. “Lige før”, 2. “under” og 3. “lige efter”. Hver fase omfatter følgende elementer:

  1. Håndtering af sig selv i pressede situationer
  2. Sikring af en deeskalerende tilgang og rolleforståelse
  3. En deeskalerende nonverbal signalgivning og adfærd
  4. En effektiv evidensbaseret verbal konflikthåndtering
  5. En handleorienteret procedure der indeholder pkt. 1-4

Vi målretter form og formidling til jeres behov for konflikthåndtering

Når vi deler vores viden, fokuser vi på at gøre form, indhold og case-eksempler relevante og tæt knyttet til de konkrete udfordringer, I står overfor.

Undervisningens form tilpasses til deltagernes kompetenceniveau og læringskultur, herunder den måde, vi arbejder med jeres cases på, så alle føler sig trygge og engagerede, samtidig med at undervisningen bliver udfordrende nok til at åbne op for nye, konstruktive perspektiver.

Vi inddrager deltagernes egne perspektiver, oplevelser og erfaringer, hvilket giver mulighed for konkret feedback og sparring med udgangspunkt i nødvendige redskaber og metoder.

På den måde sikrer vi at medarbejdergruppen oplever relevans og stor overførbarhed fra kurset.

Målgruppe:

Kurset i konflikthåndtering henvender sig medarbejdere, ledere og medlemmer af sikkerhedsorganisationen/LMU/HMU i frontlinjeorganisationer, hvor der er fokus på at undgå de unødige konflikter og håndtere de konflikter, der ikke kan eller skal undgås, på en evidensbaseret, pædagogisk konstruktiv og sikker måde.

”Forløbet med CFK var meget tilfredsstillende – både ud fra et ledelses- og medarbejderperspektiv. Vores organisation blev læst godt, og vi fik efter blot en enkelt dags forløb nogle værktøjer, som vi kunne implementere og anvende med det samme ift. konfliktforebyggelse. Formatet var godt og meget personligt, og det var dejligt at få ny indsigt ift. vores hovedproblematikker. Vi anbefaler gerne et forløb med CFK til andre organisationer ift. konfliktforebyggelse.”
Camilla Orbert Hansen
Udviklingskonsulent, Jobcenter Høje-Taastrup

Vil du vide mere?

Vi hjælper i hele Danmark samt indenfor den Europæiske Union & Nordamerika.

Bliv kontaktet angående rådgivning og råd

Vi hjælper i hele Danmark samt indenfor den Europæiske Union & Nordamerika.